Skip to main content

Over kenjedrager.be

Kenjedrager.be is een project van meemoo, Vlaams instituut voor het archief. In 2018 werd kenjedrager.be voor audiovisuele dragers gelanceerd.

Logo excellence in media preservation

Het project won in oktober 2019 een Archive Achievement Award, uitgereikt door FIAT/IFTA, binnen de categorie ‘Excellence in Media Preservation’.

In 2023 werden fotografische dragers toegevoegd aan de website en kreeg het platform een frisse, nieuwe look. Deze uitbreiding en opfrissing kadert binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht en wordt gerealiseerd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Het fotografische deel van kenjedrager.be werd verwezenlijkt met de steun en expertise van FOMU, erfgoedcellen.be, Universiteit Antwerpen, Nederlands Fotomuseum, D/Arch, Sabine Cauberghs en Johan Swinnen.

Met kenjedrager.be delen we de kennis van experten op een toegankelijke manier; aan de hand van een handige beslissingsboom met gerichte vragen en afbeeldingen kan je audiovisuele en fotografische dragers identificeren. De tool biedt daarnaast toeleiding naar informatie over bewaring, digitalisering en mogelijke erfgoedwaarde van het materiaal.

We ontworpen de tool voor erfgoedbeheerders, andere professionals en het grote publiek: met kenjedrager.be willen we iedereen helpen om audiovisueel en fotografisch materiaal te identificeren en beter te bewaren, om er zo langer van te kunnen genieten. Zo zorgen we er bovendien samen voor dat waardevol erfgoed niet verloren gaat.

Deze adviezen zijn gebaseerd op onze kennis en ervaring, toetsten we af bij experts uit het veld, en doen geen afbreuk aan andere praktijken. Momenteel zitten enkel de meest voorkomende audiovisuele en fotografische dragers in deze database.

Heb je vragen over of suggesties voor dit project? Neem gerust contact met ons op via de groene feedbackknop hieronder.

Logo EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling

Over meemoo

Samen met organisaties in cultuur, media en overheid zet meemoo de schouders onder de zorg voor en het gebruik van hun (digitaal) archief. Zo brengt meemoo het verleden tot leven en maakt het klaar voor morgen, stelt het digitaal veilig en maakt het toegankelijk en bruikbaar. Concreet digitaliseert en archiveert meemoo Vlaams (audiovisueel) materiaal voor meer dan 170 organisaties.

Met platformen als hetarchief.be, artinflanders.be en Het Archief voor Onderwijs maken we archieven doorzoekbaar en materiaal zo veel mogelijk vindbaar en – waar mogelijk – toegankelijk voor eindgebruikers. Verder ondersteunen we organisaties en kunstenaars met raad en daad, bijvoorbeeld via kennisplatformen, projecten en praktijkvragen. Kenjedrager.be komt tegemoet aan de vragen van professionals en particulieren die meemoo momenteel niet kan bedienen met zijn reguliere dienstverlening.

Met de steun van Vaal nderen en EFRO europees fonds voor regionale ontwikkeling